سولانا (Solana) چیست؟
سولانا (Solana) پلتفرمی است که به دنبال ایجاد پایهای برای برنامههای غیر متمرکز (dApps) است، به گونهای که مقیاسپذیری را در اولویت قرار دهد. با این هدف، سولانا یکی از چندین پروژه بلاک چین رقیب مانند اتریوم، زیلیکا یا کاردانو است که امیدوار است اکوسیستمی از محصولات و خدمات مبتنی بر ارزهای دیجیتال را رشد دهد.
برای متمایز کردن خود، سولانا ترکیبی از انتخابهای طراحی معماری را معرفی میکند که تلاش میکند زمانهای تسویه تراکنش سریعتر و زیرساختی را ارائه دهد. این مسئله بر انعطافپذیری تمرکز دارد که توسعهدهندگان را قادر میسازد برنامههای کاربردی قابل تنظیم را در چندین زبان برنامهنویسی بنویسند و راهاندازی کنند. برای دستیابی به این ویژگیها، ارز دیجیتال بومی شبکه Solana یعنی SOL، برای اجرای برنامههای سفارشی، ارسال تراکنشها و تشویق کاربرانی که از شبکه Solana پشتیبانی میکنند استفاده میشود.
خالق سولانا کیست؟ چه مقدار Solana وجود دارد؟
سولانا برای اولین بار توسط آناتولی یاکوونکو در سال 2017 مفهومسازی شد که به دنبال شبکهای غیر متمرکز از گرهها بود که بتواند با عملکرد یک گره منفرد مطابقت داشته باشد. بلاک چین سولانا توسط آزمایشگاههای سولانا به عنوان یک مشارکتکننده اصلی هدایت میشود، همچنین این شبکه توسط بنیاد سولانا به عنوان یک سازمان غیر انتفاعی مستقر در سوئیس، که به رشد جامعه و توسعه بودجه اختصاص داده شده است، پشتیبانی میشود.
یاکوونکو و تیمش در سال 2018 به عنوان بخشی از آزمایشگاه Solana شروع به دریافت بودجه کردند. این تیم به طور خصوصی بیش از 20 میلیون دلار در یک بازه چند ماهه در سال 2019 جمعآوری کرد. پس از راهاندازی شبکه اصلی آن در مارس 2020، سولانا 1.76 میلیون دلار اضافی را در فروش توکن عمومی که توسط پلتفرم حراج ارزهای دیجیتال CoinList انجام شد، جمعآوری کرد.
ارز دیجیتال سولانا در مجموع میزان عرضه خود محدودیتی ندارد و تا زمان نگارش این مقاله، بیش از 511.6 میلیون واحد از آن استخراج شده است که از این مقدار، بیش از 357.8 میلیون واحد SOL در چرخه بازار قرار دارد.
مزایای خرید سولانا با نماد SOL
ارز دیجیتال SOL نقش کلیدی در حفظ و راهاندازی اکوسیستم سولانا ایفا میکند. سولانا به اعتبارسنجیها و نمایندگیکنندگان، بخشی از SOL جدید به همراه کارمزد تراکنشها بر اساس مقدار SOL سهام، نرخ تورم تعیینشده و میزان تراکنشهای شبکه و غیره، به عنوان پاداش تخصیص میدهد. با داشتن توکنهای SOL، کاربران میتوانند به مجموعه پروژههایی که در شبکه Solana ساخته شدهاند نیز دسترسی داشته باشند.
مشابه اتریوم، Solana توسعهدهندگان را قادر میسازد تا قراردادهای هوشمند سفارشی را اجرا کنند و برنامههای غیر متمرکز (dApp) را برای ارائه محصولات و خدمات دیجیتالی طراحی کنند. به عنوان مثال میتوان به Serum، یک سرویس مبادله غیر متمرکز به سبک کتاب سفارش، و Raydium، یک بازارساز خودکار (AMM) اشاره کرد که نقدینگی را برای اکوسیستم سولانا فراهم میکنند.
کاربران ممکن است Solana را بر اساس تلاشش برای ایجاد یک پلتفرم مقیاسپذیر برای برنامههای غیر متمرکز بدون اجرای فناوریهای شاردینگ یا لایه دوم و یا برای محصولات و خدماتی که ممکن است حجم بالایی از فعالیت را تضمین کند، جذاب بدانند.
سولانا چگونه کار میکند؟
شبکه Solana بسیاری از ویژگیهای مشترک سایر شبکههای ارز دیجیتال مانند قرارداد هوشمند، تسویه تراکنش و صدور توکن را ارائه میدهد. با این حال، برای متمایز شدن از دیگران، سولانا امیدوار است که سرعت تسویه بهتر و ظرفیت بالاتری برای تراکنشها را ارائه دهد.
معماری شبکه Solana
هدف سولانا دستیابی به مقیاسپذیری از طریق طراحی شبکه است و برای انجام این کار با هشت جزء اصلی کار میکند:
- اثبات تاریخ – ساعت جهانی برای ایجاد یک برنامه زمانی مشترک برای همه شرکتکنندگان در نظر گرفته شده است
- Gulf Stream – زمان و نحوه مبادله تراکنشها را مشخص میکند
- Sealevel – موتور پردازشی که ترتیب و اجرای تراکنشها را تعیین میکند
- Turbine – نحوه ارسال و دریافت بلاکها توسط گرهها (که به عنوان اعتبارسنجی نیز شناخته میشود) را تعیین میکند
- Cloudbreak – مکانیزم حافظه که برای پیگیری تعادل شرکتکنندگان استفاده میشود
- Pipeline – هر جزء از یک تراکنش را تأیید میکند
- بایگانیها – شبکهای از گرهها که در آن دادهها از اعتبارسنجیها بارگیری شده و برای همیشه ذخیره میشوند
اجماع اثبات سهام واگذار شده (Delegated Proof-of-Stake Consensus یا DPoS) – سولانا برای ایمنسازی بلاک چین خود، مکانیزم اجماعی به نام Tower BFT را ایجاد کرد که معمولا به عنوان اثبات سهام واگذار شده (DPoS) نیز از آن یاد میشود.
در حالی که از نظر فناوری، ممکن است موارد بالا پیچیده باشد، هر جزء برای بهینهسازی میزان تراکنشهایی است که سولانا میتواند بدون قطع کردن زنجیره خود یا استفاده از شبکه لایه دو، انجام دهد.
نحوه نگهداری SOL
ارز دیجیتال Solana به دلیل ویژگیهای بسیاری که دارد، توسط کیف پولهای زیادی پشتیبانی میشود. از مهمترین آنها میتوان به مواردی مانند Ledger، Trezor، Math Wallet، Trust Wallet، MetaMask، Atomic wallet و SafePal اشاره کرد. همچنین دو کیف پول اختصاصی نیز برای نگهداری کاربران این رمز ارز وجود دارد که نام آنها، SolFlare و Sollet است. معاملهگران محترم میتوانند در کنار موارد عنوان شده، از کیف پول داخلی بیدارز نیز برای ذخیرهسازی و نگهداری ارز دیجیتال سولانا استفاده نمایند.